به گزارش پارسینه و به نقل از timesofindia در دنیای امروزی که توجه به سلامت در اولویت قرار گرفته، پروتئین به ستارهی بسیاری از رژیمهای غذایی تبدیل شده است. افراد برای ساخت عضله، کنترل اشتها یا کاهش وزن، مصرف پروتئین را افزایش دادهاند. اما با وجود اهمیت پروتئین، مصرف بیشتر آن همیشه به معنای بهتر بودن نیست.
کلیهها سیستم تصفیه طبیعی بدن هستند و یکی از مهمترین وظایف آنها، دفع مواد زائد حاصل از سوختوساز پروتئین است. زمانی که مصرف پروتئین بیش از حد باشد، این موضوع میتواند بهطور پنهان به کلیهها آسیب برساند، بهویژه اگر فرد دارای عوامل خطر مانند فشار خون بالا، دیابت یا بیماری کلیوی تشخیصدادهنشده باشد.
در ادامه به 5 اشتباه رایج اشاره میشود که افراد مرتکب میشوند و بیش از آنچه تصور میکنند، به سلامتشان آسیب میزنند:
مصرف بیشازحد پروتئینهای حیوانی (گوشت قرمز و فرآوریشده)
مصرف مقدار زیاد پروتئین حیوانی، بهویژه گوشت قرمز و گوشتهای فرآوریشده، میتواند به کلیهها فشار وارد کند. رژیمهای غذایی پرپروتئین باعث افزایش فشار در واحدهای تصفیهکننده کلیه (گلومرولها) میشوند که منجر به «فیلتر بیشازحد» یا هایپرفیلتراسیون میگردد. یک مطالعه نشان داد افرادی که مصرف گوشت قرمز و فرآوریشدهشان بیشتر از میانگین است، تقریباً دو برابر بیشتر در معرض ابتلا به بیماری مزمن کلیه (CKD) قرار دارند نسبت به کسانی که کمترین میزان مصرف را دارند.
مصرف بیشازحد شیکها و پودرهای پروتئینی
بسیاری از روندهای تناسب اندام، پودرهای پروتئینی را تبلیغ میکنند، اما باید به یاد داشت که مکملها بیخطر نیستند. بیشتر پودرهای پروتئینی تحت نظارت سازمان غذا و دارو (FDA) قرار ندارند و اغلب حاوی افزودنیهایی هستند که میتوانند کلیهها را تحت فشار قرار دهند. مطالعات فلزات سنگین (مانند سرب، کادمیوم و آرسنیک) را در پودرهای پروتئینی محبوب در سطوحی شناسایی کردهاند که زنگ هشدار را برای کارشناسان سلامت به صدا درآوردهاند. تماس مزمن با کادمیوم و سرب، بهویژه، شناخته شده است که باعث آسیب به کلیه میشود. علاوه بر این، بسیاری از پودرها مقادیر زیادی شکر افزوده، سدیم و دیگر مواد پرکننده را پنهان میکنند.
نادیده گرفتن بررسیهای دورهای عملکرد کلیه
در ایالات متحده، مطالعات نشان میدهند که از هر 7 بزرگسال، 1 نفر به بیماری مزمن کلیه (CKD) مبتلا است و بیشتر آنها نیز از این موضوع بیاطلاع هستند. کلیهها میتوانند بدون علائم واضح، بهتدریج عملکرد خود را از دست بدهند، بهویژه در افراد مسن. بنابراین، بنیاد ملی کلیه از همه افراد بالای 60 سال (و افراد جوانترِ پرخطر) میخواهد که هر ساله غربالگری کلیه انجام دهند، که شامل آزمایش خون ساده (کراتینین/eGFR) و آزمایش ادرار برای بررسی پروتئین است.
نادیده گرفتن پروتئینهای گیاهی و مناسب برای کلیه
تمرکز صرف بر گوشت و نادیده گرفتن پروتئینهای گیاهی، فرصتی از دسترفته برای سلامت کلیههاست. یک مطالعهی بزرگ گروهی نشان داد افرادی که در یکسوم بالایی مصرف پروتئین گیاهی قرار داشتند، در مقایسه با کسانی که کمترین میزان مصرف پروتئین گیاهی را داشتند، حدود 70٪ کمتر در معرض ابتلا به بیماری مزمن کلیه (CKD) جدید طی 6 سال بودند. پروتئینهای گیاهی معمولاً سدیم، چربی اشباع و فسفات کمتری دارند، که آنها را برای کلیهها کمخطرتر میسازد.
نادیده گرفتن عوامل خطر شخصی
همه افراد پروتئین را به یک شکل پردازش نمیکنند. افراد مسن و کسانی که دارای بیماریهای مزمن هستند باید بهویژه محتاط باشند. عملکرد کلیه بهطور طبیعی با افزایش سن کاهش مییابد، و حدود 34٪ از آمریکاییهای 65 ساله و بالاتر دارای نوعی از بیماری مزمن کلیه (CKD) هستند. یک تحلیل حتی تخمین زده که بیش از نیمی از افراد بالای 75 سال ممکن است دچار بیماری کلیوی باشند. برای سالمندان، بیماران دیابتی یا هر کسی که دچار فشار خون بالا یا مشکلات شناختهشده کلیوی است، رژیم غذایی بسیار پرپروتئین میتواند آسیب را تسریع کند.
بیشتر همیشه بهتر نیست
اغلب به افراد مسن توصیه میشود که برای جلوگیری از تحلیل عضلات، مصرف پروتئین را افزایش دهند و این تا حدی درست است. اما مصرف بیش از حد، بهویژه بدون تمرینات قدرتی، همچنان میتواند به کلیههای در حال پیر شدن فشار وارد کند. اعتدال و تمرینات مقاومتی در کنار هم بهتر عمل میکنند.
مقدار مصرف را در نظر داشته باشید
همانطور که گفته میشود: همیشه بیشتر به معنای بهتر بودن نیست.
نوشیدن ناکافی آب
نوشیدن ناکافی آب پس از مصرف پروتئینها میتواند منجر به چندین مشکل بالقوه سلامتی شود، از جمله فشار به کلیهها، کمآبی بدن، یبوست، نفخ، و کاهش بازیابی عضلات، در میان سایر موارد.
این مطلب ترجمه ای از مقاله 5 protein mistakes you must avoid to keep your kidneys safe است.
0 دیدگاه